Luchtdicht bouwen

Luchtdicht bouwen

Belangrijke parameter in het S-peil: theorie en praktijk

 Een goede isolatie staat of valt met een luchtdichte plaatsing. Isoleren is lucht vast houden in kleine kamers/poriën. De isolerende waarde van een materiaal is de mate waarin dit materiaal lucht kan vasthouden. Wanneer in een isolatielaag een kier of spleet aanwezig is, kan de werkelijke U-waarde 5 maal groter zijn dan de theoretische U-waarde. Wat toch een aanzienlijk energieverlies met zich meebrengt. 

Waarom luchtdicht bouwen?

  • Goede werking van het ventilatiesysteem: zowel in geval van systeem C als D.
  • Vermijden van bouwschade: Bij aanwezigheid van een kier of speet in de isolatielaag, kan convectie optreden via die kier.          
  • Plaatselijk verminderde akoestische prestaties. 

Aan de buitenzijde dient een constructie winddicht te zijn. Een perfect luchtscherm aan de buitenzijde is te kostelijk. Dit kan onder meer door het schranken van spouwisolatie, of de isolatie te gaan afkleven met hiervoor geschikte kleefband. De plaats van de luchtdichte laag in de constructie bevindt zich steeds langs de warme zijde van de isolatie.
 In ons klimaat is de dampdruk binnen in de winter hoger dan de dampdruk buiten. Daarom komt het luchtscherm in principe aan de binnenzijde van de isolatie. De damp blijft dan in de warme zone, waardoor de kans op condensatie beperkt blijft. 

Ontdek onze expertise: blowerdoortest

Schrijf je in voor onze nieuwsbriefNieuwsbrief
Vraag een vrijblijvende offerte aanOfferteaanvraag