EPC niet-residentieel

EPC niet-residentieel

Vlaanderen streeft naar een koolstofneutraal gebouwenpark tegen 2050, met een voorbeeldrol voor de overheid. Men voert hiertoe een verplicht EPC in voor alle grote niet-residentiële gebouwen (EPN NR). Voor kleine niet-residentiële eenheden (<500m²) heeft men de keuze tussen een EPC kNR of EPC NR.

Doelstelling:

  •  Vanaf 1/1/2023 geldt de EPC-plicht voor alle niet-residentiële gebouwen.
  • Vanaf 1/5/2023 is een EPC verplicht bij verkoop.
  • Vanaf 1/1/2024 moeten alle publieke en overheidsgebouwen beschikken over een EPC.
  • Vanaf 1/1/2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met BVO ≥ 1000m² over een EPC NR beschikken, ongeacht overdracht of verhuur.
  • Vanaf 1/1/2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met BVO < 1000m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop of verhuur

De opmaak van dit EPC brengt een vernieuwde aanpak met zich mee. Enerzijds wordt er een energiescore berekend (vereenvoudigd) en anderzijds wordt er een gemeten aandeel hernieuwbare energie bepaald met bijhorend energielabel. Op deze manier verkrijgt men een theoretische indicatie van de energieprestatie van het gebouw en zijn installatie EN kan men een oordeel vellen over de werkelijke prestatie van het gebouw mét inbegrip van gebruikersgedrag. Opgelet! Dit is een tool die de evolutie richting de lange termijndoelstelling weergeeft en mogelijke knelpunten uitlicht, maar geen gedetailleerd stappenplan voor de uitvoering van in energetische renovatie. 

Struktuur is bevoegd voor de opmaak van deze EPC's.

Envie de travailler ensemble à votre rêve de transformations ?
Demandez un devis sans engagement.