Asbestattest

Asbestattest

Constructies ouder dan 2001 hebben verplicht een asbestattest of asbestinventarisattest nodig bij verkoop. Het asbestattest brengt zowel de verkoper als koper op de hoogte van de aanwezige asbesttoepassingen in het gebouw, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. 

Het attest doet een uitspraak over de asbestveiligheid bij een normaal gebruik van het gebouw.
Zowel de verkoper als de koper worden op de hoogte gebracht van de aanwezige asbesttoepassingen in het gebouw, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. Hou er rekening mee dat de inventarisatie voor het asbestattest ‘niet-destructief’ is.

De door OVAM gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie of kortweg ADI voert bij een niet-destructief onderzoek standaard enkel monsternames uit van vast te stellen en fysiek bereikbaar asbestverdacht materiaal. 

Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Toch zijn er soms kleine beschadigingen van verdacht materiaal nodig voor monstername. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet.

 Het asbestattest valt onder strikte controle van het OVAM.

 De verplichting van het asbestattest kadert in het asbestafbouwplan van de Vlaamse Regering, die beoogt Vlaanderen asbestveilig te maken tegen 2040. 

Asbestattest nodig?
Contacteer ons

Zin om samen aan uw verbouwdroom te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.