Dubbelinterview over energie en veiligheid

28.10.2022

Dubbelinterview over energie en veiligheid

Als veiligheidscoördinator en EPB-verslaggever zijn jullie taken toch uiteenlopend? Zijn er raakvlakken?

Eva:
Onze taken zijn zeer uiteenlopend, inhoudelijk zijn tussen beide studies niet echt raakvlakken. Echter gaat dit natuurlijk over hetzelfde project. We proberen zoveel mogelijk op de hoogte te blijven van elkaars werk. Zo ging elke EPB-verslaggever deze zomer 1 dagje mee met onze veiligheidscoördinatoren. De EPB-verslaggever kreeg zo een beter beeld van inhoudelijke taken binnen de afdeling veiligheid; tevens was dit de ideale gelegenheid om aan het VC-team door te geven welke zaken voor EPB belangrijk zijn tijdens de werken.

Kunnen deze taken door 1 en dezelfde persoon worden uitgevoerd?

Jens:
Op zich is het mogelijk om dit te combineren. Maar beide vakgebieden vereisen echter ook een specifiek diploma, constante bijscholing en de nodige kennis van de wetgeving. Om de kwaliteit/expertise naar onze klant toe te garanderen is het toch aangewezen om dit door verschillende personen te laten uitvoeren.

Hoe zijn jullie dé expert? En vullen we elkaar toch aan? Hoe zijn we 1 Struktuur-team?

Phedra:
Door regelmatig opleidingen/bijscholingen te volgen blijven we up-to-date! Tijdens gemeenschappelijke infomomenten worden de nodige info/kennis uitgewisseld. Regelmatig zijn er team-momenten, teambuilding, afterwork-drinks. Tijdens die momenten leren we elkaar kennen zowel professioneel als privé. Dit zorgt voor een hechter teamverband. Als er een collega een vraag heeft over een dossier of bepaalde kennis, is zo de drempel veel kleiner binnen het team; ook staat er wel altijd iemand paraat om hierbij te helpen.

Eva:
Team VC zal de werf opvolgen aan de hand van verschillende plaatsbezoeken en staat de klant bij voor een veilig verloop van de werken.  Team EPB is dan de expert in energie en geeft gericht advies hoe er aan de huidige energienormen kan voldaan worden. Beide teams kunnen wel belangrijke info aan elkaar doorspelen. Zo brengen we elkaar op de hoogte van de timing van het project. Tevens kunnen de genomen foto’s van de VC ook een meerwaarde betekenen voor de EPB-eindaangifte.

Jens:
Doordat iedere medewerker zich focust op 1 vakgebied kan er uiteraard meer gedetailleerde kennis worden opgebouwd, wat de kwaliteit ten goede komt. Vanuit het standpunt EPB zijn we meer bezig met berekeningen, terwijl de VC (on)rechtstreeks in contact komt met de praktische uitvoering op de werven.

Hoe verloopt de communicatie tussen de klant/VC/EPB?

Eva:
De veiligheidscoördinator is het aanspreekpunt op de werf, zo krijgen zij geregeld een vraag rond EPB. Op enkele veelvoorkomende vragen kunnen onze veiligheidscoördinator een antwoord bieden. Ook onze administratieve medewerkers zijn een belangrijke schakel in de communicatie. Zij staan in voor de eerste lijn-communicatie. Ze weten perfect wie welk dossier opvolgt!

Jens:
We treden op als 1 team, hierdoor is een basiskennis van beide vakgebieden wel aangewezen. Onze collega’s kunnen antwoorden op ‘basisvragen’; voor specifieke materie wordt dit steeds bij de verantwoordelijke van het dossier gevraagd.

Phedra:
Op de werven krijgen we inderdaad geregeld wat vragen rond EPB-verslaggeving. In eerste instantie kunnen we de klanten verder helpen. Voor specifieke vragen wordt dit steeds opgevraagd bij de EPB-verslaggever van het project.


Zin om samen aan uw verbouwdroom te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.