Nieuwe EPB-eisen 2023

15.01.2023

Nieuwe EPB-eisen 2023

Nieuwe residentiele gebouwen

  • Minimum aandeel hernieuwbare energie stijgt naar minimaal 25 kWh/m².jaar in plaats van 15 kWh/m².jaar. Indien niet aan deze eis wordt voldaan, verstrengt de E-peileis met 15%.
  • Er is een bijkomende technische eis: centrale verwarming met afgiftemedium water (radiatoren, vloerverwarming, convectoren) moeten voorzien zijn op lage temperatuur (≤ 45 °C). Dit moet kunnen gestaafd worden aan de hand van een dimensioneringsnota.
  • Sinds 2022 is het te behalen S-peil S 28. Maar via een verstrenging op het E-peil was het ook nog mogelijk om met S 29, S 30 en S 31 nog aan de eis te voldoen. Voor bouwaanvragen vanaf 2023 is het te behalen E-peil in dat geval E 20.

Nieuwe niet-residentiele gebouwen

  • Minimum aandeel hernieuwbare energie stijgt naar minimaal 35 kWh/m².jaar
  • Net zoals bij residentiële gebouwen dient het verwarmingssysteem op lage temperatuur (45 °C) te werken.

Ingrijpende energetische renovaties

  • Minimaal aandeel hernieuwbare energie 20 kWh/m².jaar. Zowel voor residentiele als niet-residentiele gebouwen.

De korting op onroerende voorheffing is enkel nog van toepassing voor ingrijpende energetische renovaties en (gedeeltelijke) herbouw. Voor nieuwbouw zonder voorafgaande sloop is dus geen korting meer mogelijk. Ook dient effectief aan alle EPB-eisen voldaan te zijn.

Deze eisen gelden voor bouwaanvragen vanaf 01/01/2023 tot 31/12/2024.

Verder is er ook een renovatieverplichting van toepassing voor nieuwe eigenaars van residentiele gebouwen met EPC-label E of F. Dit binnen de 5 jaar na overdracht (aankoop, erfpacht, …). De woningen moeten gerenoveerd worden tot minstens een EPC-label D. Renovatiewerken waarvoor een bouwaanvraag noodzakelijk is, zullen bijgevolg ook moeten voldoen aan de bijhorende EPB-eisen.

Zin om samen aan uw verbouwdroom te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.