Nieuwe EPB-eisen

15.12.2020

Nieuwe EPB-eisen

EEN NIEUW JAAR WIL OOK ZEGGEN NIEUWE EPB-EISEN:

  • Alle nieuwe woongebouwen worden BEN (Bijna-Energie-Neutraal), dit wil zeggen een E-peil-eis van E30 of E27 zonder een aandeel in hernieuwbare energie. Kortingen op de onroerende voorheffing blijven voorlopig gelden voor bouwaanvragen tot en met 31/12/2021.
  • De 2%-regel voor ventilatie-eisen wordt in het leven geroepen (enkel voor residentiële ruimtes)! Deze verloopt analoog met de bestaande 2%-regel voor de maximale U-waarden. De toegelaten afwijking geldt voor tekorten aan doorstroom, toevoer en afvoer. 
  • Menging ventilatiesystemen nu toegelaten bij ingrijpend energetische renovaties (voordien verboden). In praktijk was deze eis moeilijk haalbaar in bepaalde renovatiesituaties. Het vraagt vaak extra investering en verbouwingswerkzaamheden om een combinatie van systemen te vermijden.
  • Geen aparte EPB-aangifte meer voor zorgwoningen. Via de wijziging van het Energiedecreet moet men een zorgwoning niet meer als een aparte wooneenheid beschouwen.  Dit geldt enkel voor officiële zorgwoningen die ook bij de gemeente worden gemeld! 
  • Er is een mogelijkheid om een renovatie als IER te beschouwen indien de ketel al vervangen werd. De opwekker mag maximaal 5 jaar geleden zijn vervangen. U kan hiervoor een afwijkingsaanvraag indien bij het VEA.

Zin om samen aan uw verbouwdroom te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.