Verbod op stookolie- en gasketels

5.04.2022

Verbod op stookolie- en gasketels

Verbod op vervangen en plaatsen van stookolieketels vanaf 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels voor stookolieketels verstrengd, zowel voor residentiële als niet-residentiële projecten. Voor bestaande gebouwen mogen geen nieuwe stookolieketels meer geplaatst worden, behalve als het gebouw zich in een straat zonder aardgasaansluiting bevindt. Herstellingen aan bestaande toestellen zijn wel nog toegelaten.

Bij nieuwbouw en gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan mogen geen stookolieketels meer geplaatst worden. Ook niet als er geen aardgasaansluiting in de straat aanwezig is.

 Vanaf 2021 geen aardgasaansluitingen meer bij nieuwe grote projecten

Vanaf 1 januari 2021 mag er voor nieuwe grote projecten geen aardgasaansluiting meer voorzien worden, behalve als het aardgas gebruikt wordt als bijverwarming in combinatie met een hernieuwbaar energiesysteem dat de hoofdverwarming vormt, of als het aardgas gebruikt wordt voor collectieve verwarming via warmtekrachtkoppeling. 

Met grote projecten bedoelt men verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten met minimum 25 eenheden (bouwaanvraag vanaf 2021) of minimum 15 eenheden (bouwaanvraag vanaf 2022). Voor verkavelingen en groepswoningbouwprojecten die niet het minimum aantal eenheden bevatten, maar waarvan de te bebouwen grond wel een oppervlakte van minstens 1 hectare heeft, is het verbod ook geldig.

Zin om samen aan uw verbouwdroom te werken?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.